Eternity gebruikt een grondige en integrale aanpak.
De Corporate Governance Code richt zich primair op beursgenoteerde ondernemingen en stelt dat de raad van commissarissen minimaal eenmaal per jaar zijn eigen functioneren evalueert zonder aanwezigheid van het bestuur. Voor raden van toezicht in andere sectoren, zoals de culturele sector, gelden specifieke codes. De Governance Code Cultuur beveelt bijvoorbeeld aan dat besturen en raden van toezicht minimaal één keer per jaar hun eigen functioneren bespreken en eens per drie jaar onder externe begeleiding evalueren.
Het is gebruikelijk dat een raad zijn eigen functioneren evalueert zonder aanwezigheid van het bestuur, om een open en eerlijke discussie te bevorderen. Om dit proces objectief en effectief te laten verlopen, is het verstandig om een externe en gespecialiseerde partij in te schakelen. Eterniity Communicatie & Organisatie is hiervoor een ervaren partij. In de praktijk kan er namelijk spanning of ‘hoekige communicatie’ zijn ontstaan tussen toezichthouders en bestuurders, wat de samenwerking en besluitvorming bemoeilijkt. Oorzaak zit meestal in (ingeslopen) Gedrag, verschillende persoonlijkheden die elkaar niet voldoende kennen of begrijpen.
Wij werken met een integrale aanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van onze gevalideerde assessmentinstrumenten van TTI Success Insights® en de inzet van de zeer ervaren consultant Paul van der Vliet.
De Stapsgewijze aanpak van de zelfevaluatie
- Individuele analyse
- Iedere deelnemer ontvangt een persoonlijke inlogcode en maakt eenTriMetrix®-assessment.
- De resultaten worden vertrouwelijk en individueel besproken.
- Teamoverzicht en gezamenlijke bespreking
- Pas na instemming van alle deelnemers (consensus) worden de inzichten gedeeld in een teamoverzicht.
- Daar is geen Bestuurder of Raad van Bestuur bij betrokken; we hebben het namelijk niet over hùn functioneren…
- De resultaten worden met elkaar gedeeld, visueel gepresenteerd en door de begeleider bespreekbaar gemaakt om patronen en dynamieken binnen het team helder te maken.
- Pas na instemming van alle deelnemers (consensus) worden de inzichten gedeeld in een teamoverzicht.
- Oorzaken en oplossingen identificeren
- Door de verkregen inzichten wordt duidelijk waar en waarom communicatie en samenwerking spaak lopen.
- In een gezamenlijke sessie worden oorzaken en mogelijke oplossingen besproken.
- Concreet plan van aanpak en Resultaat
- Op basis van de analyse worden gerichte actiepunten en verbeterstrategieën opgesteld. Dit plan gaat bevat o.a.een tijdschema, taakverdeling en een gewenst eindresultaat dat door allen wordt gedragen.
- Een zelfevaluatie met ondersteuning van TTI Success Insights® assessments biedt objectieve inzichten in de dynamiek binnen toezichthoudende organen. Door de combinatie van gedrag, drijfveren en talenten ontstaat een volledig beeld van de onderlinge samenwerking. Dit leidt tot betere besluitvorming, effectievere onderlinge communicatie en een sterker toezichtorgaan met een verbeterde relatie met de bestuurder(s).